In 2020 doneerde Klaverblad 180 laptops aan Stichting EcoWare. Adjunct-directeur Freddie Krullaars vertelt in een interview waar deze terecht zijn gekomen.

In 2020 doneerde Klaverblad 180 laptops aan Stichting EcoWare, een organisatie die mensen op weg helpt naar een betaalde baan. Daar werden de laptops opgeknapt en gedoneerd aan gezinnen die het nodig hebben. Adjunct-directeur Freddie Krullaars aan het woord.
’’Bij EcoWare knappen we spullen op die via stichtingen aan mensen gedoneerd worden die het nodig hebben. Dat zijn vooral laptops en fietsen. Soms ook scootmobielen.
De laptops en toebehoren krijgen we meestal gedoneerd van bedrijven. Van Klaverblad bijvoorbeeld. Van hen kregen we afgelopen jaar maar liefst 180 laptops en 50 computers die zij zelf niet meer gebruikten. Wij halen ze op en vervolgens gaan we aan de slag. De apparaten worden geregistreerd en helemaal leeggehaald. Daarna installeren we alles opnieuw: Windows, Office, het hele pakket staat erop.

Digitaal les in de lockdown

Het grootste deel van de laptops die wij opknappen gaat naar Stichting Leergeld. Zij zorgen er vervolgens voor dat ze terechtkomen bij gezinnen die het echt nodig hebben. En daarmee bedoel ik echt de doelgroep die niet zomaar een winkel kunnen binnenlopen om een nieuwe te kopen.

Door de lockdowns afgelopen jaar is de vraag flink omhoog gegaan. Niet gek natuurlijk, met al die kinderen die opeens thuis les moesten volgen. Het werd opeens pijnlijk duidelijk voor scholen dat lang niet elke leerling thuis een computer heeft. Sommige kinderen maken hun huiswerk op de smartphone van hun moeder. Dat zorgt voor achterstanden die we zo hopelijk een beetje kunnen beperken.

Die grote vraag konden we opvangen door een flinke voorraad laptops die we hadden liggen. Iedereen hielp mee, ook de werknemers die zich normaal gesproken bezighouden met de fietsen. Daar was juist veel minder vraag naar, het lag helemaal stil.

Het werk van EcoWare

Wij zijn een werkplek voor mensen met een zogezegd onbenut arbeidspotentieel. Zij komen drie tot zes maanden bij ons werken. We kijken dan samen: wat kun je? Wat wil je? Wij coachen en begeleiden hen op weg naar betaald werk.

Het werk dat ze hier doen, doet er echt toe. De laptops en fietsen gaan naar mensen die het heel hard nodig hebben. Je draagt hier echt bij aan de samenleving. Veel mensen komen hier met de hakken in het zand, worden hierheen gestuurd door de gemeente en hebben er helemaal geen zin in. Maar meestal is dat snel voorbij en neemt de voldoening het over.

Het werk kon bij ons grotendeels doorgaan. Wij hebben zo veel ruimte op de werkvloer dat iedereen wel tien meter afstand kan houden. Dat is heel fijn, want voor onze cliënten is het belangrijk dat dat doorgaat.

Ik ben enorm trots op de flexibiliteit van onze medewerkers. Toen al die laptops binnenkwamen, hadden we iedereen keihard nodig op de ICT-afdeling. Je vraagt dan van een fietsenmaker of hij laptops wil gaan schoonmaken, best een verandering. Maar het ging goed, hartstikke goed zelfs. Die team effort was heel mooi om te zien.

Ik hoop dat we in 2021 weer net zo veel impact kunnen hebben als in het afgelopen jaar. Daarvoor hebben we bedrijven als Klaverblad nodig. We moeten het écht samen doen. Kijk, je kunt je restpartij voor weinig geld verkopen aan een handelaar, maar je kunt er ook echt iets goed mee doen en het bij ons brengen.

Als je dat doet, help je kansarme gezinnen, draag je bij aan ons re-integratietraject én ben je duurzaam bezig. Ons hele proces is circulair: wij vinden niks afval, maar maken er weer wat moois van. Dat is toch prachtig? Ik hoop dat meer bedrijven een voorbeeld nemen aan Klaverblad en hun maatschappelijke rol pakken. Meer samenlevingsgevoel, daar hoop ik op.’’